Home

Lichtjes

Maker

Ontstaan

FAQ

Contact
English

Ontstaan

Het is een onderwerp dat me al lang fascineert: bioluminescentie. Sommige dieren en schimmels stralen licht uit. In patronen of over hun hele lijf, knipperend of continu. Vuurvliegjes zijn erg bekend, maar ook sommige soorten plankton geven licht, net als vissen, kwallen, diepzeedieren - en sommige paddenstoelen. Ze zien er bijna magisch uit.

Electriciteit heeft iets magisch. Het werkt, het is een eenvoudig principe, iedereen gebruikt het. Er zijn maar weinig mensen die zich afvragen waarom het werkt, of hoe. Electrische apparaten worden vormgegeven op een typisch technische manier: geometrische en strakke vormen. Soms wat eleganter, soms wat vrijer, maar nooit ziet het eruit alsof het natuur is. Toch is elektriciteit een natuurverschijnsel.

Licht associëren we vaak met electriciteit, of andersom. Bioluminescentie is een vorm van licht (chemoluminescentie) die doet denken aan de electrische vorm van licht (electroluminescentie). Dat bracht me op het idee om kunst te maken die licht gaf. Maar dan wel licht dat natuurlijk aanvoelt, niet uit een duidelijk zichtbare lamp maar uit een natuurfenomeen. De magie van bioluminescentie en electroluminescentie gecombineerd.

Ik begon mijn Levende Lichtjes te maken. En al mijn bezoekers blijven vragen: zijn dat ├ęchte paddenstoelen?